White Collar Borders

De (toekomstige) moeders

De wens om zelf een nestje te fokken groeide met het ouder, en in mijn ogen mooier, worden van Beany. Nadat alle testen uitgevoerd waren en deze zodanig waren dat een nestje fokken met Beany verantwoord was, ging ik op zoek naar een passende reu.

Aangezien ik het ras wil verbeteren en niet doelloos vermeerderen, vind ik dat een kennelnaam met de bijbehorende controle en registratie daarbij horen.

Om mijn kennel uit te breiden, zou ik uit het eerste "WCB" nestje een teefje houden. Beany heeft het me makkelijk gemaakt en kreeg 1 dochter: Wicka.

De planning was om eind 2013, begin 2014 naar nog een teefje te gaan zoeken. In maart 2013 kwam echter Grace op mijn pad. Als een baksteen ben ik voor dit mooie meisje gevallen.

Oktober 2015; een schok ging door de schapendrijfwereld: Eryri Jaff was ingeslapen. Ik wilde hem volgend jaar voor Wicka gebruiken maar dat ging niet meer. Het laatste nestje lag bij steady cherry borders  . De foto's bekeken en het waren prachtige pups. Contact- en kennis gemaakt en na 8 weken kwam Eefje de roedel versterken.

2017

Via via hoorde ik dat de opa van Beany een pupje met epilepsie bij een andere teef had gegeven en dat bij de vader van Wicka hetzelfde gebeurd was. Tja, wat doe je dan? Genetisch gezien is het niet nodig om te stoppen..... Maar de ethische kwestie weegt voor mij toch een stukje zwaarder en het besluit om het nestje van Wicka x Lad te annuleren en om Wicka, Willow en Beany uit de fok te halen was genomen. Even slikken, en weer doorgaan. Helaas is 1 WCB hondje getroffen door deze vreselijke ziekte (op 6 jarige leeftijd) 

2018

Uit het nestje van Eef en Ross een zwart/ wit teefje aangehouden; Wednesday.

2020

27 juni

Pups van Wednesday en Loki geboren.

Uit het nest van Wednesday en Loki kwam een pupje terug: Weia. Soms gebeuren dingen niet voor niets.....

2021

Wednesday heeft 3 prachtige reutjes en 3 prachtige teefjes gekregen met Merfyn

Fokbeleid

Ik vind het heel belangrijk om mensgerichte , vriendelijke, overal voor inzetbare maar vooral gezonde honden te fokken. Mijn doel is het fokken van pups die zowel lichamelijk  als geestelijk  gezond zijn.  Ik vindt het daarom belangrijk dat het teefje er aan toe is, dus wacht net zo lang met het laten dekken tot zij het aan kan. Als zij (ook buiten haar loopsheid)een sterke afkeer voor een reu heeft, zal ik haar niet door deze reu laten dekken.

Ouders zullen klinisch vrij bevonden zijn van HD en (voorlopig) vrij zijn bevonden van oogafwijkingen. Beiden zullen getest zijn voor  CEA, TNS, CL en MDR-1.

Voor het karakter zoek ik naar vriendelijke honden met genoeg werklust maar niet met overdreven “drive” . Ik vind het  belangrijk dat de ouders beschikken over een sociaal, stabiel, sterk en open karakter. Bij de keuze van een combinatie let ik ook op  of de bouw van beide ouders bij elkaar past.

De Border Collie is een  werkhond, ik verwacht van de toekomstige puppy eigenaren dat zij dit beseffen en met hun hond de sport gaan doen die bij hen beide past.

De pups

Het uitzoeken van al deze informatie en het nemen van de afwegingen kost een hoop tijd. Zoals ik al eerder op deze site vermelde; ik wil het ras verbeteren en niet vermeerderen. Gelukkig is dat het meer dan waard als de dekking is gelukt en de pups eenmaal komen. In de weken dat de pups bij mij zijn, onderneem ik  veel activiteiten met ze om ze zoveel mogelijk bagage mee te geven en om ze sterk te maken voor hun verdere leven.

 Het is mijn doel te zorgen dat elke pup een mandje voor het leven krijgt, waar ze gezond en gelukkig oud kunnen worden.  Mocht dat niet lukken, verwacht ik van de nieuwe eigenaar dat hij/ zij met mij overlegt. Of ik neem de hond terug of ik zal actief deelnemen aan herlaatsing.

Ik vindt het ook erg fijn als de nieuwe eigenaren mij op de hoogte houden van het wel en wee van de pup. Niet alleen om te horen hoe het gaat met de pups maar ook om te kijken of de combinatie van teef en reu goed was.

Elke nieuwe eigenaar krijgt een puppy mee die volledig ingeent en ontwormd is en die een stamboom heeft. Tevens krijgen zij een puppy pakket mee met een speeltje, voer en (veel) informatie. 

Alle hondjes die door mij gefokt zijn en nog gefokt gaan worden, zullen een naam dragen die met de letter W begint. Dit doe ik om mij te onderscheiden van andere fokkers die of het alfabet afgaan, of een thema kiezen. En natuurlijk omdat ik "White Collar Borders W....." lekker vind klinken!

Het staat de eigenaar natuurlijk vrij om de pup een eigen verzonnen roepnaam te geven.