White Collar Borders

Een goede brok?

Een goede brok bevat: (info@voerwijzer.com)

Voornamelijk vlees
Naast de hoeveelheid vlees is ook de kwaliteit van belang. Een combinatie van vers vlees  met het liefst ook gevogelte is optimaal. De hoeveelheid is te vergelijken op basis van dierlijke eiwitten (in brokkenvergelijker) en zowel het droge als verse vlees moet in de samenstelling voor het graan/aardappel staan.

Genoeg dierlijke vetten
Voor een gezonde volwassen hond is minimaal 16% vet heel gezond. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, maar lastig te achterhalen. Visolie bevat gezonde omega 3 vetzuren.

Vlees en vet van gezonde dieren
Gezonde dieren zijn dieren die bewegingsruimte hebben en de mogelijkheid natuurlijk gedrag te uiten. Biologisch en vrije uitloop verdient de voorkeur boven intensieve dierhouderij.Wat is een goede brok?
Kortgezegd bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Hieronder een beknopt overzicht van de gewenste en ongewenste ingredienten van een brok.Natuurlijke mineralen en vitamines
In plaats van vitamines en mineralen in synthetische vorm toe te voegen, is het gezonder om dit direct uit voeding te halen. Zoals natrium uit zeezout ipv natriumchloride en jodium uit kelp in plaats van jodiumsulfaat. Gecheleerde mineralen worden beter opgenomen dan andere mineraalverbindingen, dit worden ook wel chelaten genoemd.

Natuurlijke antioxidanten
Natuurlijke antixidanten zijn: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.

Een goede brok bevat geen:

Overdaad aan koolhydraten
Honden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Een overdaad zorgt vaak voor problemen. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel. Je kunt het percentage koolhydraten berekenen door de percentages eiwit, vet, as en vocht van 100 af te trekken.

Synthetische antioxidanten en conserveermiddelen
De volgende chemische antioxidanten worden in brokken gebruikt en zijn hebben vervelende bijwerkingen: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324). Helaas hoeft het niet op de verpakking te staan.

Msg
Heeft veel vervelende bijwerkingen en honden kunnen hier overgevoelig voor zijn. Het kan zitten in onder andere: gehydroliseerde eiwitten, gistextract, chicken digest. Als het los wordt toegevoegd heet het mononatriumglutamaat of msg.

Gluten
Gluten zijn het eiwitgehalte van granen, er zijn twee soorten eiwit in granen en het meest belastend zijn de gliadinegluten. Als een product 'glutenvrij' is, wordt eigenlijk bedoeld dat het geen gliadine-gluten bevat. Tarwe bevat heel veel van deze gluten, andere glutenhoudende granen zijn gerst, spelt, rogge.

Plantaardige vetten
Deze zijn lastiger voor het carnivoren-lichaam om bruikbaar te maken voor het lichaam. Bovendien kunnen bij de verwerking van plantaardige vetten transvetten ontstaan, die erg ongezond zijn.

Menadion
Menadion, oftwel vitamine K3 is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben.

Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen
Niet nodig en niet gezond.

Bijproducten
Niet alle bijproducten zijn slecht, maar als er enkel 'plantaardige en/of dierlijke bijproducten' staat weet je niet wat deze producten zijn en kun je er niet vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is. Bijproducten zijn over het algemeen reststoffen uit de humane voedingsindustrie of restproducten uit de vleeswerkerkingsindustrie. Voorbeelden: tarwegluten, maisgluten, sojaschroot,
kippenveren.

Soja
Een slechte eiwitbron voor honden en katten, zorgt vaak voor het ontstaan van voedingsallergie en hebben een slechte invloed op de
gezondheid.

Melkproducten
Kan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseine uit melk, zorgt vaak voor problemen.

Suiker
Suiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikerspiegel en onttrekt het lichaam van vitamines en mineralen doordat voor de verwerking van suiker voedingsstoffen nodig zijn.

KVV!!

Sinds 2010 voer ik mijn honden KVV (Kant en Klaar Vers Vlees) van de merken Kivo, Lotgering en Natudog, Darf, Reico en ander vers vlees.

Ik voerde altijd brokjes en dacht daarmee goed bezig te zijn.

Met de komst van Beany veranderde mijn gedachte. Bean is afgespeend op Kivo en ik kreeg uitgebreide informatie mee waarom vers vlees zo goed voor je hond is. 

Uit eigen ervaring weet ik nu dat je een hond geen groter plezier doet dan vlees voeren. Ik heb Mazzel van een hond met een droge, doffe, jeuk vacht zien veranderen in een hond met een gladde, glimmende vacht. Ook Lilly was dof toen ze bij me kwam wonen; na een maand kon je je gezicht al spiegelen in haar vacht!

WAAROM VERSVLEES VOEDING ?

Versvlees voeding komt de volgende lichaamsfuncties ten goede;  

Aanmaak van nieuwe lichaamscellen  

De ontwikkeling van het even begint direct na de samensmelting. Zowel de zaadcel als ook het teven eitje bevatten elk 50% van de erfelijke informatie. Na de deling, direct na de samenstelling, bevat elke cel 100% van de erfelijke informatie. Het ligt dus voor de hand, dat de ontwikkeling van de gezonde cel afhankelijk is van de voeding van de teef tijdens de dracht en de gezondheidstoestand van de reu. Gezonde cellen vormen een gezond lichaam. Wat de teef zelf niet heeft, of tekort komt kan ze ook niet aan de ontwikkeling van de cellen bijdragen. 

 De basis voor aanmaak van enzymen

 Bij een pup in ontwikkeling begint, via de bloedstroom van de teef, een deel van de spijsvertering en de biochemische processen. De ontwikkelde pup in het moederlichaam benut de enzymen van de teef in de bloedstroom waaruit de pup de noodzakelijke stoffen opneemt. Later na de geboorte dient de pup zelf de noodzakelijke enzymen aan te maken. Enzymen zijn eiwitstoffen. Dus, de aminozuur compositie van het voedseleiwit, dient zoveel mogelijk overeen te komen met die van de pup zelf. Dit is slechts mogelijk indien versvlees voeding wordt verstrekt.

De basis voor de groei van darmbacteriën

Na de geboorte van de pup ontwikkelen de darmbacteriën zich. Deze zijn nodig voor de eindspijsvertering, de aanmaak van een aantal vitamines, de onttrekking van vocht uit de spijsbrij en een aantal andere noodzakelijke functies.

De volgende vitaminen worden aangemaakt, c.q. samengesteld

 Vitamine H (biotine)

 Biotine is noodzakelijk voor de samenstelling van vitamine C, essentieel voor de stofwisseling van vetten en eiwitten, samenwerkend met het vitamine B-2, B-6 niacine en vitamine A. Het verlicht eczeem en dermatitis. Het is noodzakelijk voor een gezonde huid en vacht.

 Vitamine C

Honden kunnen voldoende vitamine C aanmaken. Het dient in hoofdzaak om oxidatie tegen te gaan en voor de vorming van collageen (een tussen- en versterkende stof voor de botten).

 Vitamine B-5 (pantotheenzuur)

 Is noodzakelijk voor de celvorrning, groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel enz.

 Vitamine K

 Deze vitamine is noodzakelijk voor de bloedstolling. Deze natuurlijke vitamine K (K-1 en K-2) is afwijkend van de vitamine K-3, die in de voeders extra wordt toegevoegd.

 Het functioneren van chemische en biochemische processen

De aanmaak en de ontwikkeling van enzymen is mede afhankelijk van de voedingsstoffen die de hond, in de eerste 12 weken, als pup heeft ontvangen. Voor elke biochemische omzetting in de stofwisseling is een enzym noodzakelijk. Hoeveel enzymen er nodig zijn, is niet bekend. Het ontbreken van bepaalde enzymen leidt tot stofwisselingsstoringen, waardoor vele afwijkingen kunnen ontstaan.

  Het tegen gaan van de ontwikkeling van een aantal erfelijk aanwezige afwijkingen

Hoe kan men erfelijke ziekten voorkomen ? " Door constitutie en milieu". Constitutie: gestel, eigenschappen, organen, weefsel enz. Kortom, de gezondheid van de hond. Milieu: de omgeving. 

Optimale voeding betekend hier in feite, het voorkomen van de ontwikkeling van een erfelijke aanleg. Dit betekend natuurlijk niet dat alle erfelijke afwijkingen tot het verleden behoren. Met een optimale voeding doe je er alles aan om de ontwikkeling van erfelijke afwijkingen te voorkomen.

De ontwikkeling van afweerstoffen

Het opbouwen en vormen van afweerstoffen gebeurt in feite al tijdens liet zogen. De kwaliteit en de kwantiteit van de moedermelk is van het grootste belang. Uiteraard speelt ook de gezondheid van de reu een grote rol. Daarom het advies: gaat u fokken, zorg dan dat zowel de reu als ook de teef in optimale conditie verkeren. De natuurlijke voeding (vers vlees) speelt hierbij een belangrijke rol. Wetenschappelijk is dit laatste bewezen door Dr. A. Thomee, die dit in haar proefschrift in 1978 onweerlegbaar heeft aangetoond.

  De optimale groei van de pup

Optimale groei komt door optimale voeding.

Een van de vele voordelen van volledige versvlees voeding is, dat er geen antioxydanten zoals BHT en/of ethoxyquine, of houdbaarheidsmiddel hoeft worden toegevoegd. Diepvries blijft vers! De nadelen van deze chemische antioxydanten zijn legio. BHT (butylhydroxytolueen) kan allergische reacties zoals huidproblemen veroorzaken en kan in de lever enzymen vormen die het belangrijke vitamine D afbreken. Het lijkt haast overbodig om te zeggen dat voeding waar BHT, ethoxyquine en/ of houdbaarheidsproducten in verwerkt zijn, de gezondheid van de hond niet ten goede komen!

Het hoge energie gehalte in de droge stof  

Vocht is geen voedingsstof, maar wel erg belangrijk voor de hond. Gewoon drinkwater bereikt nauwelijks of in het geheel niet de voedingcellen. De voedingswaarde wordt altijd berekend op de droge stof. Bij versvlees voer ligt deze energiewaarde beduidend hoger dan bij droge of andere voeders.

  De zeer hoge verteerbaarheid (meer dan 80%)

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door de hoge verteerbaarheid de ontlasting meer dan 50% minder is dan bij droge voeders. De verteerbaarheid van versvlees voeding is, vergeleken bij andere voeders, erg hoog. 

Het is de natuurlijke voeding voor de hond.

Compleet versvlees voer is zo samengesteld, dat de aminozuren compositie sterk overeenkomt met die van een prooidier.

MAAR MIJN HOND IS GEEN WOLF!!

Dat hoor je veel van anderen als je verteld waarom je je honden vers vlees voert....

Alleen aan de buitenkant lijken onze honden niet meer op wolven; aan de binnenkant echter wel. De hond heeft, net als de wolf een gebit welke niet geschikt is voor het malen van plantaardig voedsel. Het gebit van de hond blijft niet groeien om de slijtage, wat het malen van stengels en blad veroorzaakt, op te vangen. 

Het gebit van de hond is gemaakt voor scheuren en knippen van taaie en sterke materialen zoals vlees en botten. Onze hond heeft niet voor niets een geweldig grote kaakdruk in vergelijking met een planten- en/of alleseter. Hij moet een sterke bek hebben om het vlees van het karkas te scheuren en om de botten te kauwen.

Planten- en alles eters hebben een lang darmstelsel om alle voedingsstoffen uit plataardig voedsel te filteren. De wolf en onze hond dus ook, hebben een kort darmstelsel. Al deze (bewezen) redenen lijken mij genoeg om over te stappen op verse, natuurlijke voeding!

Beany met haar eerste verse bot.

Welk dier? Hoeveelheid per dag? Hoe vaak?

Pup

tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht

4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht

7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht 10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht tot 3 maanden: 4 keer per dag,

3- 6 maanden : 3 keer per dag 6 - 12 maanden: 2 keer per dag.

12+ maanden: 1 of 2 keer per dag

Volwassen hond

20-30 gram per kg lichaamsgewicht.

Actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht

Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht

1 of 2 keer per dag

Dit zijn natuurlijk richtlijnen; het beste is om "op het oog" te voeren.

KIVO

Sinds 2020 ben ik verkooppunt van Kivo. Een merk met mooi vlees met veel verschillende smaken.